Kuluttajapakkausten merkitseminen

Jugurttipurkki

Kaupan kassoilla käsiteltävät tuotteet merkitään viivakoodilla, jotta tuotenumero olisi nopeasti ja helposti luettavissa. Tuotenumeron avulla haetaan ja tuotetaan kuitille tuotteen hinta ja nimike, kaupan tuotetietorekisteristä. Tuotenumeron avulla voidaan myös kerätä myyntitietoja.

Kuluttajatuotteen yksilöiminen ja merkitseminen

Kuluttajapakkaukset yksilöidään GTIN-numerolla ja merkitään EAN-13 (tai EAN-8) viivakoodilla.

GTIN-13 on yleisin tuotenumero tuotteiden yksilöimistä varten ja se laitetaan EAN-13 viivakoodiin. Yrityksellä pitää olla GS1 yritystunniste, jotta on mahdollista muodostaa GTIN-koodi. Löydät lisätietoja koodien muodostamisesta Näin yksilöin -osiosta.

Pienet tuotteet, joiden pinnalla on rajoitetusti tilaa, voidaan poikkeustapauksissa merkitä EAN-8 viivakoodilla. EAN-8 viivakoodia varten tarvitaan GTIN-8 -tuotenumero, jonka voi anoa GS1:ltä. GTIN-8 -tuotenumeroita myönnetään koodia tarvitsevien eri tuotteiden lukumäärän verran.

EAN-13 viivakoodi EAN-8 viivakoodi
EAN - 13
EAN-8

Tämä tieto on tarkoitettu yrityksille, jotka numeroivat sekä merkitsevät viivakoodilla tuotteita, joiden paino vaihtelee, kuten esim. lihaa, kalaa, juustoa, hedelmiä ja vihanneksia. Huom! Tuotteet, joita myydään suoraan kaupan tiskeille, voidaan merkitä eri tavoilla ja käytäntö kannattaa varmistaa tuotteen vastaanottavalta taholta.

Miten merkitä vahtuvamittainen tuote?

Vaihtuvapainoiset kuluttajapakkaukset tulee yksilöidä vaihtuvamittaisen tuotteen numerolla sekä merkitä EAN-13 viivakoodilla.

Mikäli yrityksellä on tarve yksilöidä vaihtuvamittaisia tuotteita, pitää yrityksen tilata GS1:seltä vaihtuvamittaisen tuotteen yritystunniste. Vaihtuvamittaisen tuotteen yritystunnistetta tulisi käyttää vain yksilöimään tuotteita, joiden paino vaihtelee. Vaihtuvapainoiset kuluttajatuotteet myydään usein kilohinnan mukaan.

Vaihtuvamittaisen tuotteen numero on kansallinen. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen käytäntöjen mukaan muodostettua vaihtuvamittaisen tuotteen numeroa voidaan käyttää vain Suomessa. Mikäli yrityksellä on tarve myydä vaihtuvapainoisia tuotteita jossakin toisessa maassa, tulee yrityksen olla yhteydessä kyseisen maan GS1 organisaatioon. Vain kyseisen maan GS1 organisaatio voi myöntää vaihtuvamittaisen numeron, joka toimii kyseisessä maassa.