Näin yksilöit kiertävän kuormankantajan (GRAI)

Oluttynnyri

GRAI on kiertävien kuormankantajien tunnus. Se soveltuu erityisesti toimijoiden välillä kiertävien ja erillistä seurantaa kaipaavien kuorma- ja pakkausvälineiden yksilöintiin.

Avaimella voidaan tunnistaa kiertävät kuormankantajat tyypin mukaan ja tarvittaessa myös yksittäin, esim. lajittelu ja seuranta tarpeita varten. Jakeluprosessissa kiertäviä kuormankantajia käytetään tuotteiden pakkaamiseen, suojaamiseen ja kuljettamiseen. Esimerkkejä ovat rullakot, lavat, oluttynnyrit, kaasupullot, muoviset alustat ja laatikot. Yritys voi itse omistaa kiertävät kuormankantajat tai vuokrata ne järjestelmän kautta jossa yritykset yhdessä omistavat ne.

GRAI voidaan koodata viivakoodille (GS1-128, GS1 DataBar tai GS1 DataMatrix)tai EPC/RFID tunnisteelle, joka voidaan lukea automaattisesti, jotta voidaan seurata kuormankantajan liikkeitä tilaustoimitusketjussa, esim. silloin kun kuormankantaja lähtee täytenä tai palaa tyhjänä.

Käyttämällä sarjanumeroa voidaan GRAI:ta käyttää myös hallitsemaan säännöllisiä huoltoja. Käytettäessä sähköisesti, GRAI auttaa yrityksiä seuraamaan ja hallitsemaan esim. arvokkaita kuormankantajia. GRAI parantaa myös toimitusketjun näkyvyyttä. Kun yritys tietää mitä kuormankantajat sisältävät saavat he kuormankantajia seuraamalla tietoa myös niiden sisältämien tuotteiden liikkeestä.

GRAI rakenne:

GRAI esimerkki

Esimerkki: 

(8003) 0 64YYYYYYY PPP T X1...X16

8003 = sovellustunnus
0 = pakollinen täytenolla
64YYYYYYY = GS1 yritystunniste (9-numeroa, voi olla myös 7-numeroa)
P = pakkaustyyppi (kuljetusapuvälineen tyyppi, joko 3 tai 5 numeroa, riippuen GS1 yritystunnisteen pituudesta)
T = tarkistusnumero

  • Pakkaustyyppinumero pakollinen
  • Sarjanumero vapaaehtoinen

Eikö sinulla vielä ole GS1-yritystunnistetta? Tilaa se tästä!