Näin pääsen alkuun

HUOMAA!

Mikäli yrityksesi on liittynyt GS1 Finlandin asiakkaaksi 4.5.2020 jälkeen, GTIN-koodien muodostaminen tehdään uudessa  GS1 Rekisterissä. Aikaisemmin asiakkaaksi liittyneet muodostavat GTIN-koodit vielä alla olevien ohjeiden mukaisesti, ja olemme asiakasyrityksiimme yhteydessä, kun GS1 Rekisterin käyttöönotto tulee ajankohtaiseksi. 

Yrityksellenne on myönnetty GS1-yritystunniste (GS1 Company Prefix), jonka avulla voitte muodostaa GS1-järjestelmän mukaisia koodeja/numerosarjoja. GS1-yritystunniste on asiakaskohtainen, eikä samaa tunnistetta tai sen pohjalta tehtyjä numerosarjoja voi olla minkään muun yrityksen käytössä.

GS1-yritystunnisteen yleisin, ja useimmille yrityksille ensimmäisenä ilmenevä käyttötarkoitus on tuotteiden yksilöiminen ja niiden merkitseminen viivakoodeilla, joten tällä sivulla haluamme kertoa muutamia tähän liittyviä perustietoja. Asiakastuki-sivustoltamme löydät myös GS1-yritystunnisteen muihin käyttötarkoituksiin liittyviä ohjeita, mutta useimmissa tapauksissa suosittelemme tutustumaan ensin tämän sivun sisältöön.

GS1-yritystunnisteen käyttöönotto

GS1-yritystunnisteenne on rekisteröity GS1 Finlandin tietokantaan, eikä teidän tarvitse rekisteröidä sitä erikseen mihinkään. GS1-yritystunniste on käytettävissänne heti sen jälkeen, kun teille on toimitettu käyttöoikeuden varmentava sertifikaatti. Sertifikaatin viimeiseltä sivulta löytyy listaus teille myönnetyistä GTIN-koodeista (paitsi 7-numeroisen yritystunnisteen kohdalla). 

Mikä on GTIN ja miten muodostan sen tuotteilleni?

GTIN on numerosarja, jota käytetään kauppanimikkeiden yksilöimiseen. Koska GTIN on maailmanlaajuinen, sen avulla tuotteita voidaan tunnistaa aika- ja paikkariippumattomasti. GTIN-koodista käytetään puhekielessä myös termejä enari ja EAN-koodi.

GTIN-koodi muodostetaan yrityksellenne myönnetyn GS1-yritystunnisteen pohjalta. Käytettävissänne olevien GTIN-koodien määrä riippuu tilaamanne yritystunnisteen tyypistä. Yritystunnisteen tyypistä riippumatta GTIN-koodien muodostaminen tapahtuu samojen periaatteiden mukaisesti.

Katso tarkemmat GTIN-koodin muodostusohjeet

Miten hallinnoin käyttämiäni GTIN-koodeja?

GS1 Finlandilla ei ole erillistä GTIN-koodien hallintapalvelua, vaan jokaisen GS1-yritystunnisteasiakkaan tulee pitää itse kirjaa käyttämistään GTIN-koodeista.

Miten teen viivakoodin tuotteilleni?

EAN - 13

GTIN-koodi laitetaan tuotteeseen numeroita vastaavana viivakoodina, jotta se olisi nopeasti ja helposti luettavissa kaupan kassapisteillä tai varastoissa

Kuluttajatuotteet ja myyntieräpakkaukset merkitään pääsääntöisesti EAN-13-viivakoodilla (kuvassa oikealla). Viivakoodin voi muodostaa internetistä löytyvien ilmaisten viivakoodigeneraattoreiden avulla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että niiden laatu vaihtelee suuresti, eivätkä ilmaisten palvelujen kautta muodostetut viivakoodit ole aina luettavissa kaikilla viivakoodinlukijoilla. Suosittelemme tutustumaan GS1 ratkaisuntarjoajiin, jotka myyvät erikseen hankittavia GS1 yhteensopivia viivakoodiohjelmistoja.

Jos viivakoodi painetaan suoraan tuotteeseen, kannattaa olla yhteydessä pakkaukset suunnittelevaan mainostoimistoon tai pakkausten painotaloon. Heiltä löytyy yleensä tarvittava osaaminen viivakoodien muodostamiseksi.