Vähittäistuotteen lisääminen tuotetietopankkiin

Tuotehierarkian perustaminen aloitetaan vähittäsituotteen lisäämisellä. Jokaisessa hierarkiassa on oltava vähittäsituote. Toisinaan se on kuluttajatuote, kuten suklaapatukka. Ja toisinaan vähittäsituote voi olla esim. suuri jauhosäkki. Vähittäistuote on hierarkian pienin toimitettava yksikkö.

Oheisessa webinaaritallenteessa ohjeistetaan kuinka uusi vähittäistuote lisätään Synkka-palveluun.

4:40 Tarkistuslista
9:52 Allergeenitiedot
11:05 Lisäluokittelut (Valvira)
13:55 Munien laatu- ja painoluokka sekä hedelmien ja vihannesten laatuluokitus
18:25 Pakkaustiedot
19:55 Ravitsemukselliset tiedot
21:50 Ainesosatiedot

Huomioitavaa

Mitä tietoja tuotteesta ilmoitetaan Synkka-palvelussa?

Synkka-palvelussa ilmoitettavat tuotetiedot riippuvat siitä, millainen tuote on kyseessä. Tuotteesta ilmoitetaan aina tuoteryhmälle ominaisia tietoja, siten että ne täyttävät lainsäädännön ja viranomaisten vaatimukset. Osan tiedoista järjestelmä ohjaa antamaan ilmoittamalla puuttuvasta tiedosta. Mutta on tärkeää huomioida, että myös useita ohjelmistollisesti vapaaehtoisia tietoja tulee ilmoittaa, jotta tuotetiedot ovat puutteettomat.

Vertailuhinnan peruste

Kuluttajalajitelmalle ilmoitetaan vertailuhinnan peruste jos sisältö on yhdenmittaista (eli kaikilla sisältyvillä vähittäistuotteilla on sama vertailuhinnan perusteen mittayksikkö). Esim. keksikassi, jossa kaikkien sisältyvien tuotteiden mittayksikkönä on kg. Jos kuluttajalajitelma sisältää esim. juoman (mittayksikkönä litra) ja makeisia (mittayksikkönä kilo), ei vertailuhinnan perustetta ilmoiteta.

Ainesosalista

Tuotteille joiden pakkauksessa on ainesosalista, on se myös annettava tuotetietopankkiin. Pakkauksen ja tuotetietopankin ainesosalistojen on vastattava toisiaan. Lisäksi ainesosalista tietokentässä voidaan ilmoittaa saattaa sisältää -tiedot (esim. "saattaa sisältää vehnää"). Myös tuotteen hedelmä- tai marjapitoisuus voidaan ilmoittaa ainesosalistan lopussa. Mitään muita lisätietoja ei tässä tietokentässä anneta. Esim. kuluttajalle suunnatut käyttö- ja säilytysohjeet ilmoitetaan niille tarkoitetuissa tietokentissä.
Ainesosalista on annettava suomeksi ja ruotsiksi, muut kielet ovat vapaaehtoisia.

Ravintosisältötiedot

Jos vähittäsituote sisältää useita erilaisia tuotteita, kuten pakkaus erilaisia leivoksia, annetaan tuotetietopankkiin ravintosisältötietoihin sen arvot, jolla ne on suurimmat. Kaikkien sisältyvien tuotteiden ravintosisältötietoja ei ilmoiteta. Eli ravintosisältötiedot ilmoitetaan vain kerran.