Pakkaustyypin ja pakkausmateriaali-tiedon antaminen

Tämä sivu sisältää ohjeet siitä, miten pakkaustyyppi ja pakkausmateriaalien tiedot annetaan Synkka-palveluun.

Ohjeen sisältö

Pakkaustyyppi on linkitetty pakkausmateriaalitietojen antamiseen
Pakkaamaton tuote
Keräilymyyntierien pakkaustyyppi ja palautettavien pakkausten pakkausmateriaalitietojen antaminen
Vähittäistuotteen pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot
Kuljetuspakkauksen pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot
Lavan pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot
Millä tasolla ja tarkkuudella pakkausmateriaalit annetaan?
Muutoshistoria

Pakkaustyyppi on linkitetty pakkausmateriaalitietojen antamiseen

Pakkaustyypin ilmoittaminen on linkitetty pakkausmateriaalitietojen antamiseen. Pakkausmateriaali annetaan per pakkaustyyppi. Käyttäjä määrittelee ensin tuotteen pakkaustyypin ja ilmoittaa sitten jokaisen pakkaustyypin kohdalla tämän pakkausmateriaalit ja materiaalien painon grammoissa. Tuotetiedon vastaanottajien toiveesta tuotteen pääpakkaustyyppi ilmoitetaan ensimmäiseksi.

Pakkaustyyppi on  pakollinen tieto. Jos tuotteella on useampi pakkaustyyppi, pitää nämä kaikki ilmoittaa pakkausmateriaaleineen. Tuotetiedon vastaanottajat tarvitsevat tiedot viranomaisraportointiin.

Käytössä olevat koodilistat pakkaustyypeille ja pakkausmateriaaleille löydät tästä:

Pakkaustyyppi
Pakkausmateriaali

Pakkaamaton tuote

Pakkaamattomalle tuotteelle täytyy myös antaa pakkaustyyppi. Pakkaamattomille tuotteille, joilla ei ole luonnollista pakkaustyyppiä, valitaan pakkaustyypiksi arvo Pakkaamaton. Pakkaamattomille tuotteille ei anneta pakkausmateriaalitietoja (Pakkausmateriaali ja Pakkausmateriaalin paino).

Keräilymyyntierien pakkaustyyppi ja palautettavien pakkausten pakkausmateriaalitietojen antaminen

Transboxeille annetaan Pakkaustyypiksi Transbox, bulkkitavarasäiliö. Sen lisäksi annetaan arvo Kyllä kohtaan Onko pakkaus palautettava.

Jos perustat pakkaushierarkiaan myyntierän joka on vajaa transbox, sille ei ilmoiteta pakkausmateriaalitietoja.

Jos perustat pakkaushierarkiaan myyntierän joka on täysi transbox, pakkausmateriaalitiedot suositellaan annettavaksi normaalisti.

Vähittäistuotteen pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitietojen tallennus

Tässä esimerkissä hillopurkille lisätään tuotteen pakkaustyyppi- ja materiaalitiedot. Anna ensimmäisenä tuotteen pääpakkaustyyppi. Pääpakkaustyyppi on tavarantoimittajan määriteltävissä, mutta usein se on pakkaus, jolla tuotetta myydään kuluttajalle.

  1. Valitse Pakkaustyyppi-kentän alasvetovalikosta tuotteelle sopiva pakkaustyyppi. Esimerkkituotteellemme hillopurkille sopiva pakkaustyyppi on laatikko.
  2. Anna seuraavaksi tälle pakkaustyypille pakkausmateriaalitiedot valitsemalla sopiva vaihtoehto Pakkausmateriaali- kentän alasvetovalikosta. Hillopurkin kotelo on valmistettu kartongista, joten alasvetovalikosta valitaan Aaltopahvi, kartonki

Seuraavaksi lisätään vähittäistuotteen toinen pakkaustyyppi ja sen pakkausmateriaalitiedot.
Tuotteen toinen pakkaustyyppi on purkki ja sen pakkausmateriaali on lasi

  1. Klikkaa Pakkaustyypin kohdalta kolmea pientä pistettä ja valitse Lisää
  2. Seuraava pakkaustyyppi on lasipurkki, jonka sisällä hillo on. Pakkaustyyppi-kentän alasvetovalikosta valitaan purkki ja pakkausmateriaalitietoihin valitaan lasi ja annetaan sille painotiedot.
  3. Pakkauksessa on myös metallinen kansi ja tarraetiketti. Ensin katsotaan löytyykö näille sopiva pakkaustyyppi. Jos sopivaa pakkaustyyppiä ei löydy, ilmoitetaan tiedot pakkausmateriaalina. Tässä esimerkkipakkauksessa kannelle ja tarralle ei ole sopivaa pakkaustyyppiä, joten näiden materiaalitiedot ilmoitetaan purkin tietojen yhteydessä.

Kuljetuspakkauksen pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot

Tuotteen pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot tulee antaa kaikille tuotteen hierarkiatasoille.

Tiedot lisätään kuljetuspakkaukselle samalla tavalla kuin vähittäistuotteelle. Seuraava esimerkki näyttää, miten esimerkkituotteen (Hillopurkki) pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot voidaan määritellä kuljetuspakkaustasolla.

1. Kuvassa on hillopurkin kuljetuspakkaus, joka on pakkaustyypiltään tarjotin. Pakkaustyypiksi valitaan siksi Tarjotin. Tämä on kuljetuspakkauksen ensimmäinen pakkaustyyppi.

pakkaus10

2. Seuraavaksi annetaan tälle pakkaustyypille sen pakkausmateriaalitiedot. Tarjottimen alusta on valmistettu aaltopahvista joten sopiva arvo on Aaltopahvi, muu.
3. Tarjotin on myös kääritty kiristemuoviin. Kiristemuovi on kuljetuspakkauksen toinen pakkaustyyppi, ja valittavissa Pakkaustyyppi-alasvetovalikosta.
4. Seuraavaksi annetaan tälle toiselle pakkaustyypille sen pakkausmateriaalitiedot. Pakkausmateriaali-kentän alasvetovalikosta valitaan sopiva vaihtoehto kutistemuoville, esim. Muovit, muut.

Lavan pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot

Esimerkkituotteemme pakkaushierarkiassa on ylempänä tasona GTIN-koodillinen lava. Myös lavalle täytyy antaa pakkaustyyppi- ja pakkausmateriaalitiedot.

1. Kuvassa on hillopurkkituotteemme lavattuna GTIN-koodilliselle lavalle. Pakkaustyypiksi valitaan Lava.

pakkaus11

2. Seuraavaksi tälle pakkaustyypille annetaan sen pakkausmateriaalitiedot. Tuotteet on pakattu puusta valmistetulle EUR-lavalle, joten pakkausmateriaaliksi valitaan Puu, lisätään puun paino ja pakkausmateriaalin painon mittayksikkö.
3. EUR-lava on suojattu kutistemuovilla, joka on lavan toinen pakkaustyyppi. Seuraavaksi lisätään tämä toinen pakkaustyyppi ja sen materiaalitiedot. Kutistemuovin pakkausmateriaaliksi voidaan valita Muovit, muu.
4. Lavassa on myös aaltopahvinen lavakaulus ja muovinen tai metallinen sidontavanne. Näille ei löydy sopivaa pakkaustyyppiä, joten ne lisätään pakkausmateriaaleiksi.

Pakkausmateriaalitietojen antaminen

Pakkausmateriaalitietojen antaminen on Synkka-tuotetietopankissa pakollista. Pakkausmateriaalitietojen antamisvelvollisuus pohjautuu vastaanottajien tiedon tarpeeseen.

Synkkaan tulee antaa kaikki tuotteen pakkausmateriaalit. Ne tiedot, mitkä pitää ilmoittaa Suomen markkina-alueella, on kerrottu Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n  ohjeissa. Ohjeet löytyvät Internet-sivulta www.rinkiin.fi.

Huomioitavaa on, että Synkan pakkausmateriaalilistalla on myös materiaaleja, joille ei ole Rinki-materiaalimäärityksiä. Nämä pakkausmateriaalit ovat kuitenkin yhtä lailla käytettävissä, mikäli kuvaus vain sopii tuotteelle.

Millä tasolla ja tarkkuudella pakkausmateriaalit annetaan?

Pakkausmateriaalit annetaan pakkaushierarkian kaikille tasoille eli vähittäistuotteelle, kuljetuspakkaukselle ja lavalle. Huomaa, että myös kierrätettävät, vuokrattavat ja palautettavat pakkaukset, kuten puulavat ja transboxit, voidaan ilmoittaa pakkausmateriaaliksi.

Yhdistelmämateriaalipakkaukset

Yhdistelmämateriaalipakkauksella tarkoitetaan pakkausta, joka on valmistettu useasta materiaalista ja jonka materiaaleja ei voi käsin irrottaa toisistaan, esimerkiksi nestekartonkipakkaus ja erilaiset laminaattimateriaaleista valmistetut pakkaukset.

Yhdistelmämateriaalipakkaukset ja muut kun yhdestä materiaalista valmistetut pakkaukset, annetaan materiaalit eriteltyinä (paperikuidut, muovi, metalli, lasi, puu). Jos tiettyä materiaalia on alle 5%, niin materiaali voidaan ilmoittaa yhdessä isomman määrän kanssa (EU:n pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin vaatimusten mukaisesti).

Muutoshistoria

Päiväys Muutos Tekijä
18.3.20 Lisätty ohje yhdistelmämateriaalipakkauksiin liittyen. GS1